Fotball i England
England. Fotballens hjemland.
Siden 12-1300 tallet har fotball vært en del av den Engelske oppveksten. Forskjellig skoler hadde sine versoner av sporten. Det var derimot mot midten av 1800 – tallet at en del av dette ble standardisert for første gang. Engelske fotballentusiaster satte seg sammen for å drøfte dette i Cambridge i 1848.
Dette første utkastet ble møtt med mye motgang, og flere forskjellige versjoner og helt annerledes regler ble presenter i årene som kommer. I begynnelsen av 1860-årene blir FA (The Football Association) opprettet og året etter var en skikkelig standard på regelverk opprettet. Sporten er i dag ansett som nasjonalsporten i England. Det var dette året verdens eldste fotballturnering ble opprettet – Nemlig FA – cupen.
Engelsk fotball hadde et tydelig skille mellom de som ønsker profesjonell fotball og de som ønsket kun amatørfotball. Nord-England hadde fleste profesjonelle fotball-entusiaster, da disse ikke hadde råd til å spille etter lange arbeidsdager. I sør derimot var det helt omvendt, og de som bodde der ønsket å se amatørfotballen florere. I 1885 første FA inn profsejonell fotball som igjen førte til Football League som besto av 12 fotballag til å begynne med. Disse lagene kjenner vi igjen i dag med blandt annet navn som Stoke, Aston Villa, Blackburn, Everton og West Bromwich.
Syv år etter dukket det om en andredivisjon også, og lagene som dominerte denne divisjonen til å begynne med var Aston Villa og Sunderland. Etterhvert kom det flere nordlige lag og lag som Newcastle United og de nåværende mesterne Manchester United fikk etterhvert suksess. De sørlige lagene som Arsenal, Tottenham og Chelsea klarte ikke å markere seg veldig i begynnelsen av ligaene, men de kom høyere på pallen i begynnelsen av 1900- tallet.
I dag er det flere ligaer og utallige nivåer i Engelsk fotball. Det finnes til og med ligaer for reservespillerne til toplagene.
Alt i alt så kan man si at fotball i England er stort. Det er ikke bare på gresset sporten er populær, men også på TV- Internett og andre medier. Det gis ut utallige blader om fotball i England også. Og forfattere kan tjene millioner på å skrive biografien til de største engelske spillerne.